2015. augusztus 24., hétfő

3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt fogyókúrázni kezdenél

Amikor a testünket éheztetjük...


A fogyókúrák, diéták azzal a módszerrel igyekeznek a - már amúgy is kimerült, tápanyagok hiányától szenvedő és éhező - testünk kétségbeesett jelzéseit kezelni, hogy még több táplálékot vonnak meg tőle azzal a céllal, hogy a fölösleges zsírtól úgymond megszabadítsák.

Erre a szervezet persze még alultápláltabb állapotba kerül, felborulnak a már amúgy sem optimálisan működő emésztési, hormonális és egyéb folyamatok, a test még többet akar raktározni, mivel az éhezés erre készteti.

2015. augusztus 18., kedd

Mi az, hogy táplálék?

Gyakran olvassuk a táplálékkiegészítők tájékoztató feliratai között az alábbi figyelmeztetést:
"Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Ez így is van.
(Megjegyzem: a táplálékkiegészítők rendkívül hasznos és értékes tápanyagokat jelentenek számunkra, ha kellő hozzáértéssel és körültekintéssel választjuk meg őket. És persze ha valódi táplálékokból álló étrend MELLETT, nem helyett fogyasztjuk őket.)

No de mit értünk azon, hogy kiegyensúlyozott, vegyes étrend? Ha megegyezünk abban, hogy az étrendünk táplálékokból kell, hogy álljon, akkor pedig mi az, hogy táplálék?
Egy-egy ételről nagyon egyszerűen megállapíthatjuk, hogy táplálja-e a testünket, vagy sem. Csak meg kell figyelnünk, hogyan reagál rá a szervezetünk, miután elfogyasztottuk.

Miért lettem Testszerviz Tanácsadó?

Sok éve már, hogy komolyan foglalkoztat az egészségtudatosság témaköre.

Miközben rendszeresen arra gondoltam, mennyivel könnyebb, jobb és szebb lehetne a természetes élet, ha helyesen élnénk a testünkkel, telve lennénk erővel, energiával, a szervezetünk erős és ellenálló lenne a betegségekkel szemben és ráadásul még a teljesítőképességünk, eredményességünk is sokszorosa lehetne a mostaninak akár a munkában, akár bármi másban, újra, meg újra felmerültek bennem a következő kérdések is.

Miért van az, hogy egyre fiatalabb korban bukkannak fel komoly betegségek az embereknél, fájdalmas, fárasztó tünetek, amik ráadásul folyamatos figyelmet és kezelést igényelnek? Miért válik a legtöbb ember szervezete immungyengévé, fáradékonnyá és mitől csökken egy idő után rohamosan a teljesítőképességük?
Mik az összefüggések az életmód és a krónikus fáradtság, az energiahiány, a stressz, az elhízás, a csökkenő életidő között, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem.

Mi az oka, hogy az emberek beletörődve együtt élnek egy csomó kellemetlen és korlátokat jelentő problémával? Miért nem találják a megoldást, a változás útját ezen a téren?